Lav en hjemmeside i Microsoft Word

Øvelse

Word er det mest udbredte tekstbehandlingsprogram på almindelige pc'er med Windows. Man kan bruge Word til at lave hjemmesider. Hvis man ikke har prøvet det før, er det en god idé at prøve at lave nogle sider med links. Vi laver altså en tom skal, helt uden at tænke på indhold.

I Word 2002 (o.l.) går det således for sig:

Start Word, og vælg ”Filer”->”Ny”. Der kommer en liste til højre på skærmen hvor du under ”Nyt” vælger ”Tom Webside”. Nu har du så en tom hjemmeside hvor du kan skrive, ændre skrifttyper, etc. og indsætte billeder stort set som man plejer i et almindeligt Word-dokument.

Prøv følgende for at se hvordan man gør:

  • Lav ny webside som beskrevet. Skriv ” Min egen hjemmeside (side 1) ” og "Link til side to"..

  • Vælg ”Gem”, og læg dokumentet i en mappe du ved hvor er (lav helst en mappe specielt til hjemmesiden).

  • Lav endnu en webside. Skriv ”Side 2”. Vælg ”Gem”, og læg dokumentet i samme mappe som før.
  • Fortsæt med så mange sider som du synes.
  • Nu har du oprettet de enkelte sider som din hjemmeside skal bestå af. Vælg nu forsiden (vælg den under menuen ”Vinduer”).
  • Marker nu "Link til side to" eller et andet stykke tekst, eller et billede på siden - højreklik på det, og vælg punktet ”Hyperlink”. I det vindue der kommer frem, kan du indsætte et link til en anden side.

Til venstre i dialogen kan du vælge mellem om det nye link skal gå til en ”Eksisterende fil ”, ”E placering i dette dokument”, ”Opret nyt dokument” eller ”E-mailadresse”.

  • Du kan lade alt stå som det er, og blot finde og vælge ”Min egen hjemmeside_side 2.htm” i oversigten og klikke ”OK”.

Når du vender tilbage til dokumentet, kan du se at det stykke tekst du lavede om til et link har fået en blå understregning. Når du holder markøren over det, står der ”CTRL-klik for at følge link”.

Ved at holde tasten ”CTRL” nede mens du klikker på det, kan du hoppe til side 2.

  • Fortsæt med at indsætte andre links på kryds og tværs mellem dokumenterne. Indsæt gerne tilfældige billeder og mere tekst, bare for at se hvordan det virker.
  • Når du er færdig, kan du se hvordan din hjemmeside ser ud. Du skal starte det program du bruger til at gå på Internettet med (normalt Internet Explorer ), og åbne din forside (”Filer->åbn->gennemse; find forside-dokumentet i den mappe du har brugt). Du kan også finde dit forside-dokument og dobbeltklikke på det, så burde det blive åbnet i internetprogrammet. Nu kan du bruge din hjemmeside ved at klikke på dine links. Du kan også tilføje din forside til dine favoritter, så siden er nem at finde igen.


Udgivelse på nettet

Næste trin, i at lave en rigtig hjemmeside, er at få den lagt på nettet, som det hedder. Hvordan man gør det, kommer an på de muligheder skolen tilbyder. Hjemmefra kan man benytte sig af en af de mange gratis webhoteller. De fleste gratis tilbud tager i virkeligheden betaling, ved at der vises reklamer på hjemmesiden. Chancen er stor for at der følger plads til hjemmeside med dit private netabonnement.

Der er mange detaljer og spidsfindigheder som vi ikke kan komme ind på her. Men med lidt tålmodighed kan man komme langt ved at eksperimentere. Hvis du kender én som "kan det der", så benyt dig af det, og få hende eller ham til at vise dig hvordan man gør.